Cukrzyca
Międzynarodowe święto,
obchodzone corocznie 14 listopada, w
rocznicę urodzin odkrywcy insuliny, Fredericka Bantinga
Cukrzyca: grupa
chorób metabolicznych charakteryzująca się hiperglikemią, czyli podwyższonym poziomem cukru
we krwi. Przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem
czynności i niewydolnością różnych narządów, szczególnie oczu, nerek, nerwów,
serca i naczyń krwionośnych. Ze względu na przyczynę i przebieg choroby, można
wyróżnić cukrzycę typu 1, typu
2, cukrzycę ciężarnych i inne.
Najczęściej
spotykana jest cukrzyca typu 2, polegająca na zmniejszonej wrażliwości tkanek
na insulinę. Stan ten wymaga produkcji nadmiernej ilości insuliny, co w dalszym
przebiegu choroby przekracza zdolności wydzielnicze trzustki. Cukrzyca typu 1
polega na pierwotnym, niedostatecznym wydzielaniu insuliny, przy zachowaniu
normalnej wrażliwości tkanek na ten hormon. Cukrzyca ciężarnych jest wynikiem
zmian hormonalnych związanych z okresem ciąży.
Odpowiednia dieta w cukrzycy ma
kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia oraz uniknięcia powikłań związanych z
chorobą. W znacznej większości przypadków, do powstania cukrzycy prowadzi
niezdrowy tryb życia – brak ruchu, stres, nieumiejętność wypoczynku, oraz nieprawidłowe
odżywianie.
Dieta cukrzycowa nie różni się szczególnie od prawidłowej, zbilansowanej diety zdrowego człowieka. Codzienne posiłki składają się z takich samych potraw, jednak wyzwaniem jest zachowanie odpowiednich proporcji. Bardzo ważny jest też ruch. Możemy biegać, pływać, jeździć na rowerze, dzięki temu obniża się poziom cukru we krwi, ale też zyskujemy lepszą kondycje i możemy stracić zbędne kilogramy.
Dieta cukrzycowa nie różni się szczególnie od prawidłowej, zbilansowanej diety zdrowego człowieka. Codzienne posiłki składają się z takich samych potraw, jednak wyzwaniem jest zachowanie odpowiednich proporcji. Bardzo ważny jest też ruch. Możemy biegać, pływać, jeździć na rowerze, dzięki temu obniża się poziom cukru we krwi, ale też zyskujemy lepszą kondycje i możemy stracić zbędne kilogramy.
Na pewno należy ograniczyć spożycie
szkodliwych używek, do których w pierwszym rzędzie zaliczają się napoje
alkoholowe. Jeśli chodzi o napoje, na pewno należy pić wodę . Używką do odstawienia są
też słodycze –
wysoka zawartość cukru dyskwalifikuje je jako codzienne przekąski dla
cukrzyków. Dużo lepiej sięgnąć po owoc. Dzień najlepiej zacząć – od ciemnego
pieczywa. Dobrze zrobią nam też płatki
zbożowe z jogurtem. Jeśli
lubimy mięso, to ważne, żeby nie było tłuste, a ryby wręcz odwrotnie. Nie
zapominajmy o aromatycznych przyprawach, sprawdzą się one o wiele lepiej niż sól.
Co jeść?
·
Drób, ryby, chude wędliny
·
Chleb razowy
·
Mleko, kefir, jogurt naturalny
·
Sery białe
Jakich produktów unikać?
·
Słodycze
·
Jasne pieczywo
·
Ser pleśniowy, żółty, topiony
·
Alkohol
·
Parówki, salceson, pasztet, smalec
Przykładowy jadłospis:
I śniadanie
-chleb Graham ,2 kromki
-makrela wędzona 60 g
-margaryna 6 g
-surówka: cykoria 150 g, rzodkiewka 60 g
-pomarańcza 140 g
-chleb Graham ,2 kromki
-makrela wędzona 60 g
-margaryna 6 g
-surówka: cykoria 150 g, rzodkiewka 60 g
-pomarańcza 140 g
II śniadanie
-chleb razowy, 1 kromka
-twarożek chudy ze szczypiorkiem 20 g
-margaryna 5 g
-winogrona, nieduża kiść
-chleb razowy, 1 kromka
-twarożek chudy ze szczypiorkiem 20 g
-margaryna 5 g
-winogrona, nieduża kiść
Obiad
-zupa koperkowa (350 g)
-zupa koperkowa (350 g)
-dorsz pieczony w folii z ziołami (180 g),
-ryż brązowy (80 g),
-brokuł gotowany (250 g),
Kolacja
-chleb żytni – 2 kromki
-serek wiejski lekki (150 g) z ogórkiem, szczypiorkiem, rzodkiewką
-chleb żytni – 2 kromki
-serek wiejski lekki (150 g) z ogórkiem, szczypiorkiem, rzodkiewką
Preparaty insuliny w normalnym leczeniu podaje się podskórnie, za pomocą pena czyli pióra insulinowego (na obrazku powyżej). Podawana insulina ma naśladować naturalny rytm wydzielania insuliny przez trzustkę. W specjalny trybie leczenia insulina jest podawana z pomocą pompy insulinowej (obrazek poniżej). Pompa zapewnia stały podskórny dopływ insuliny.
Agata Winowicz 3A
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz