UŚMIECHNIJ SIĘ
wtorek, 3 maja 2016
Felieton - BANANY – szkodliwe czy pożyteczne?
Na pewno każdy z nas zjadł chociażby jednego banana w swoim życiu. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiśmy się jaki mają wpływ na nasz organizm? Na pewno od większości ludzi usłyszymy, że są przecież bezpieczne. Od innych może usłyszymy negatywną opinię i niekoniecznie zawierającą wypowiedź: „Nie smakuje mi”? Od osób, które mają arachibutyrofobię (lęk przed tym, że masło orzechowe przyklei się do podniebienia i zostanie tam na zawsze), usłyszymy negatywną opinię na temat masła orzechowego. Nie wiem, czy istnieje fobia odnośnie bananów, jednak nie potrzeba żadnego lęku, by wystarczająco się ich strzec. Oczywiście nie chcę nikogo zniechęcać do bananów, lecz tylko pragnę zwrócić uwagę na to, że powinniśmy uważnie obserwować czyny tego owocu.
Banan ma swoje zalety. Jest długi, koloru kremowego, smaczny i tani. Żeby go skonsumować, należy zdjąć jego pancerz – skórkę, koloru żółtego. Gdybyśmy tego nie zrobili, nie moglibyśmy delektować się jego wykwintnym smakiem. Co można zrobić ze skórką? Gdy pocieralibyśmy wewnętrzną stroną skórki swoje zęby, po czasie byłyby wybielone. Banan ogólnie zawiera dużo potasu i wiele potrzebnych witamin. Stosowany jest w wielu dietach. Jednak potrafi być zabójczy.
Banan jest grubym owocem. Czasem można się nim udławić. Czy jeszcze ten owoc jest w jakiś sposób niebezpieczny? Tak. Idąc ulicą, możemy napotkać skórkę od banana. Wnętrze skórki jest śliskie. Gdybyśmy na nią nadepnęli, moglibyśmy się poślizgnąć i doszłoby do złamania, a może nawet śmierci. Gdy będziemy próbowali otworzyć banana, może nam się wyślizgnąć z rąk i wpaść do oczu. Spowoduje to wtedy oślepnięcie trwałe lub chwilowe. Ale nawet przez jedną chwilę wszystko może się zdarzyć, nawet sytuacja kosztująca nas życie. Co prawda banany same w sobie złe nie są. Jednak bądźmy ostrożni. Banany mogą wszystko. Banany są wśród nas.
Adam Perzyński kl. II B
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz